Ce pateste un presedinte care nu joaca cum canta UE

si ce ne asteapta pe noi pentru ca au semnat „responsabilii” politicieni tratatele europene 😦

 

Este uimitor ca mai sunt oameni care cred ca UE are ceva de a face cu democratia, transparenta si reprezentarea cetatenilor din tarile UE, cu promovarea intereselor cetatenilor sau cu idea de respect si onoare.

„ Oameni suparati din intreaga Uniune Europeana descopera subtilitatile din tratatele semnate de liderii lor” declara Janet Daley in articolul  din Telegraph.

Popoarele Europei au descoperit, in sfarsit, in ce s-au bagat. Am spus „popoarele” ( la plural) pentru ca oricat de multe elite politice se amagesc, populatiile statelor membre UE sunt separate si distincte din punct de vedere cultural, istoric si economic. Si o parte semnificativa dintre ei s-au suparat tare de tot.

Ceea ce au descoperit grevistii de la rafinaria  Lindsey ( precum si suporterii lor din Nottinghamshire si Kent ) este sensul REAL a ceea ce este ascuns in aceste tratate ( europene) precum semnificatia acelor hotarari ale curtii europene a caror interpretare a plecat de la obsedatii UE: acum este ilegal – ILEGAL – PENTRU UN GUVERN AL UNEI TARI MEMBRE UE SA PUNA PE PRIMUL LOC NEVOILE SI PREOCUPARILE PROPRIILOR CETATENI. De exemplu, ar fi impotriva legilor europene sa facem ceea ce a sugerat Frank Field si sa reintroducem un sistem de permise de munca pentru persoanele nid UE care doresc sa aplice pentru o slujba aici [in Marea Britanie].

Intre timp, demonstrantii in Paris si recalcitrantul electorat german se dezmeticesc in fata consecintelor spre care i-au impins 2 generatii de ideologi europeni: povara nu numai a propriilor lor probleme economice dar si obligatia de a accepta consecintele datoriilor esecurilor [tarilor] vecine. Fiecare tara isi exprima furia in modul propriu: in Franta demonstreaza in strada si arunca cu lucruri in politie, in Germania se ameninta stabilitatea coalitiei de guvernamant iar la noi [Marea Britanie] reinvie traditia “wildcat strikes” .

Dar raspunsul clasei politice UE este aceeasi fata de toate aceste manifestari de rezistenta. Cei care protesteaza sunt improscati cu acuzatii de protectionism sau nationalism rasist si asta atunci cand nu sunt ( cel putin nu pana acum) vinovati de altceva. […]

[..] legitimitatea unui guvern deriva din consensul celor guvernati si de aceea, nici un guvern nu ar trebui sa aiba dreptul de a preda autoritatea sa catre un organism extern ce nu este responsabil, in mod democratic, pentru proprii sai cetateni. Atunci cand “creatorii UE” au aranjat pentru natiunile Europei sa faca exact acest lucru ( sa predea autoritatea ), au repudiat cele 2 secole de lupta politica pentru drepturile si libertatile cetatenilor obisnuiti, pentru “guvernul cetatenilor, ales de cetateni si pentru cetateni”.   Intotdeauna am fost convins ca aceasta decizie a fondatorilor UE a fost una perfect constienta si ca acesti fondatori ai UE au ajuns sa creada ca crimele infame din secolul 20 (cele doua razboaie mondiale) isi au originea chiar in revolutiile democratice din secolul 18, iar singura solutie ( din punctual lor de vedere),  viabila pe termen lung,  este inlocuirea democratiei cu oligarhia.

Dar nu este [o solutie viabila]. Si am ajuns acum cu o generatie de lideri politici din care aproape toti accepta conditiile in care predecesorii lor au dat deoparte cel mai important principiu al acelui maret pact democratic intre oamenii liberi si guvernul lor. Atata vreme cat lucrurile au mers bine si a existat destula prosperitate pentru a-i face pe oameni sa fie neatenti si fericiti, pierderile ( de libertate) au trecut aproape neobservate, exceptie facand cativa critici persistenti si disparati. Ei bine .. si asta s-a terminat. Poate ca guvernul American se angajeaza catre o politica ce suna ca fiind nesanatoasa si iresponsabila economic, dar insistenta lor de a se mentine in aceeasi linie cu proprii votanti – in a pune intai interesele lor pe primul plan- va asigura ( cel putin) supravietuirea democratiei. Dar nu sunt atat de sigur ca asta va fi valabil si in Europa.   

Nu numai oamenii obisnuiti sunt pusi la punct ( la colt .. pe coji de nuca) de catre UE ci si presedinti de tari .. evident, daca nu danseaza cum canta UE.

Iata un articol interesant din Ziua : Tratamentul pentru Europenii de mana a doua 

In decembrie , Vaclav Klaus s-a trezit la Praga cu Hans Gert Pottering, presedintele Parlamentului European, si europarlamentarul Daniel Cohn Bendit, extremist de stanga convertit in ecologist, zis si Dany cel Rosu. Acestia i-au trantit pe birou un steag UE si l-au indemnat pe Klaus sa-l arboreze pe Palat. De asemenea, pe un ton grosolan, i-au cerut sa adopte linia Bruxellesului privind „incalzirea globala” si Tratatul de la Lisabona.

Vaclav Klaus a pus si el gaz pe foc facand publica intamplarea, spre oroarea Bruxellesului. Sarkozy, la randul sau, s-a solidarizat cu delegatia europeana.

Vaclav Klaus nu este antieuropean. El a depus cerea de aderare la UE a Cehiei in 1996 si a semnat si Tratatul de Aderare in 2003. Klaus spune insa ca nu ratifica Tratatul de la Lisabona pentru ca acesta ar fi trebuit retras, conform legislatiei UE, imediat dupa respingerea sa de catre cetatenii irlandezi. Cauza incalzirii globale ar trebui sa fie problema cercetatorilor, nu a Parlamentului European, sustine el. Klaus crede ca ecologismul militant este o forma de comunism ce duce la saracie. In ce priveste drapelul UE, Klaus afirma ca nici o lege nu-l obliga sa-l arboreze. Cohn-Bendit si Pottering, cetateni germani, ar fi trebuit sa bata cu pumnul in masa la ei acasa, pentru ca nici pe cladirea Presedintiei Germaniei nu flutura drapelul UE.

Cehia s-a ales pana acum cu ostilitate la Bruxelles si stereotipuri despre cehi in presa occidentala, de genul „Soldatul Svejk”- prototipul prostanacului ceh, sau „Franz Kafka”, autor ceh de romane ce trateaza tema absurdului.

Ce a suparat Bruxellul? Nu stilul de discutie cu un presedinte de tara membra UE ci publicarea transcript-ului de mai jos. Este interesant ca tot atacul la adresa lui Václav Klaus este sub obladuirea lui Hans-Gert Pöttering, caruia nu-i prea trece prin minte sa-l potoleasca pe Daniel Cohn-Bendit; ca si cum ar fi de transmis un mesaj clar .. „pentru ca oricine dintre membrii Parlamentului European poate sa va intrebe ce doreste” .. dar toata discutia este exact pentru a-i atrage lui Klaus atentia sa-si tina gura! Deci daca nu vorbesti ca ei .. taci naibii?!?

  Fragmente din transcriptul publicat de biroul presedintelui Václav Klaus

Sursa: http://www.maltafly.com/archive/images/excerptsklaus.pdf

Intalnirea intre Václav Klaus, President of the Czech Republic, si membrii  Conference of the Presidents of the European Parliament, Vineri 5 Decembrie 2008, Prague Castle

Daniel Cohn-Bendit MEP (co-presedinte al Verzilor): V-am adus un steag din acelea pe care, asa cum ama auzit, le aveti peste tot aici la Prague Castle. Este steagul UE; o sa-l pun aici in fata dumneavoastra. Republca Ceha va avea de lucrat cu directive si pachetul ( de legi UE) legate de clima. Pachetul legislative al UE pentru clima este doar o fractiune din ceea ce doreste organizatia noastra. Va fi necesar sa avem un minim din acest pachet. Sunt sigur ca schimbarea climatica reprezinta nu numai un risc dar si un pericol pentru viitorul dezvoltarii planetei. Viziunea mea este bazata pe puncte de vedere stiintifice si pe aprobarea de catre Parlamentul European si stiu ca nu sunteti de accord cu mine. Puteti crede ce doriti, eu nu cred, eu stiu ca incalzirea globala este o realitate.

[Despre tratatul de la Lisbona :] Nu-mi pasa de parerile dumneavoastra despre acest lucru. Vreau sa stiu ce veti face daca Senatul si Camera deputatilor ( din Cehia) vor aproba [tratatul]. Veti respecta vointa reprezentantilor poporului? Va trebui sa-l semnati ( sunteti obligat sa-l semnati).  

Vreau sa-mi explicati care este nivelul de prietenie pe care il aveti cu domnul  Ganley din Irlanda. Cum de va puteti intalni cu o persoana ale carui finantari sunt atat de neclare? Dumneavoastra nu ar fi trebuit sa va intalniti cu el, avand in vedere functia pe care o aveti. Este un om ale carui surse de finantare provin din surse problematice si el vrea sa foloseasca aceste surse pentru finantarea campaniei sale de alegeri pentru parlamentul European.

President Vaclav Klaus: Trebuie sa spun ca in ultimii 6 ani nimeni nu mi-a mai vorbit in stilul si pe tonul acesta. Aici nu sunteti pe baricadele din Paris. Credeam ca aceste maniere, acest mod de a vorbi s-au incheiat ( pentru noi) acum 18 ani dar vad ca m-am inselat. Nu imi permit sa intreb cum sunt si de unde sunt finantate activitatile Verzilor. Domnule presedinte, daca sunteti intr-adevar interesat despre o discutie rationala in aceasta jumatate de ora, va rog sa dati cuvantul unei alte personae.

EU Parliament President Hans-Gert Pöttering: Nu este cazul, avem sufficient timp. Colegul meu va continua, pentru ca oricine dintre membrii Parlamentului European poate sa va intrebe ce doreste. ( catre Cohn-Bendit: ) Te rog sa continui.

President Vaclav Klaus: Este incredibil. N-am mai avut niciodata o astfel de discutie.

Daniel Cohn-Bendit: Pentru ca nu ma cunoasteti pe mine (Because you have not experienced me..)

President Vaclav Klaus: Este incredibil.

Daniel Cohn-Bendit: Intotdeauna am avut discutii bune cu Presedintele Havel. Si ce imi veti spune despre atitudinea dumneavoastra legata de legea anti-discriminare? As fi fericit sa va informez despre sursele noastre de finantare.

Hans-Gert Pöttering: Brian Crowley, te rog.

Brian Crowley MEP (co-president of UEN) : Eu sunt din Irlanda si sunt membru al unui partid care este la guvernare. Tatal meu a luptat intreaga lui viata impotriva dominarii britanice. Multe dintre rudele mele si-au pierdut viata ( in aceasta lupta). Acesta este motivul care ma face sa indraznesc sa spun ca irlandezii vor tratatul de la Lisabona. Ceea ce ati declarat in timpul vizitei in Irlanda a fost o insulta, domnule Presedinte, atat pentru mine cat si pentru poporul irlandez. A fost o insulta ca v-ati intalnit cu  Declan Ganley, un om ce nu a fost votat de nimeni. Aces tom nu a adus dovezi legate de sursele prin care a fost finantata campania sa. Vreau doar sa va informez despre ceea ce au simtit irlandezii. Va doresc sa impliniti programul pe care vi l-ati asumat ca presedinte si sa impliniti ceea ce vor cetatenii Europei.  

President Vaclav Klaus: Va multumesc pentru experienta pe care am dobandit-o in aceasta intalnire. Nu am crezut ca asa ceva este posibil, in ultimii 19 ani. Am crezut ca a ramas totul in trecut, ca acum traim in democratie dar este post-democratia cea care in mod real guverneaza UE.

Ati mentionat valorile europene. Cele mai importante valori sunt libertatea si democratia.  Cetatenii tarilor membre UE sunt ingrijorati, in primul rand, in legatura cu libertatea si democratia. Dar democratia si libertatea pierd teren in UE. Este necesar sa le cerem si sa luptam pentru ele. As vrea, in primul rand, sa subliniez ceea ce simt cei mai multi dintre cetatenii republicii Cehia si anume ca pentru noi nu exista alta alternativa in afara de intrarea in UE. Eu am fost persoana care a depus documentele in 1996 si cel care a semnat tratatul de acces ( in UE) in 2003. Dar aranjamentele din interiorul UE au multe variante / alternative. Este impotriva naturii Europei sa consideri unul dintre aceste aranjamente ca fiind sacrosant, de neatins, sa nu ai posibilitatea de a te indoi sau critica.

Cat priveste Tratatul de la Lisabona, as vrea sa mentionez ca nici Germania nu l-a ratificat. Constitutia Europei, care este ( practic) la fel cu Tratatul de la Lisabona a fost refuzata in alte doua tari, prin referendumurile de atunci.

Daca domnul Crowley vorbeste despre despre o insulta adusa poporului irlandez, atunci trebuie sa spun ca cea mai mare insulta adusa poporului irlandez este neacceptarea rezultatelor referendumului. In Irlanda am intalnit pe cineva care reprezinta majoritatea tarii sale. Dumneavoastra, domnule Crowley, reprezentati un punct de vedere, o viziune ce este in minoritate in Irlanda. Asta este rezultatul tangibil al referendumului.

Brian Crowley MEP: Cu tot respectul, domnule Presedinte, nu-mi spuneti mie ce gandesc irlandezii. Sunt irlandez si stiu mai bine.

President Vaclav Klaus: Eu nu speculez despre ceea ce gandesc irlandezii. Am mentionat numai datele masurabile demonstrate de referendum.

In tara noastra, tratatul de la Lisabona nu a fost ratificat pentru ca Parlamentul nu a decis asta inca. Nu este vina presedintelui. Haideti sa asteptam decizia celor doua camere ale Parlamentului; asta este faza procesului de ratificare in care Presedintele nu are nici un rol, oricum. Nu pot semna Tratatul azi, nu este pe masa mea, este Parlamentul cel care decide acum. Rolul meu va veni dupa o eventuala aprobare a Tratatului de catre Parlament.

………..

Hans-Gert Pöttering: … In concluzie – si as vrea sa parasim aceasta incapere in termeni buni – as vrea sa spun ca este mai mult decat neacceptabil sa ne comparati cu Uniunea Sovietica. Avem profunde radacini in tarile si constitutiile noastre. Suntem preocupati de libertate si reconciliere in Europa, avem intentii bune dar nu suntem naivi.

President Vaclav Klaus: Nu v-am comparat cu Uniunea Sovietica, nu am mentionat cuvantele „Uniunea Sovietica”. Doar am spus ca in Republica Ceha, in ultimii 19 ani, chiar nu am mai trait intr-o astfel de atmosfera, un astfel de stil de discutie.

……….

Au existat si cuvinte de apreciere spuse de Hanne Dahl (DK), co-presedinte al grupului pentru Independenta si Democratie:  

Este important ca dumneavoastra sa nu fiti demonizat in Europa si ceea ce am auzit azi, mi-a placut. Nu sunteti un demon ci un brav presedinte care isi apara parerile. Sunt de acord cu dumneavoastra ca dezbaterea trebuie sa continue in Europa. Este necesar sa ne asiguram ca un numar cat mai mare de votanti participa la alegerile pentru Parlamentul European. Este imperativ ca in Uniunea Europeana oamenii sa aiba voie sa nu fie de acord cu ceva. Este permis sa obiectezi fata de o directiva dar nu este permis sa te opui contractelor. Sunt mandra ca nu sunteti asa cum se aude la Bruxelles.

 

Separat de transcript:

Dupa intalnire, Daniel Cohn-Bendit a avut de adaugat ceva in fata reporterilor cehi:  

“Presedintele vostru este un virus toxic pentru politica ceha”

Marti, 10 feb 2009, Camera superioara a Parlamentului Ceh a hotarat sa amane pana in aprilie 2009 dezbaterea asupra adoptarii tratatului de la Lisabona.  

Parlamentarii Europeni au fost surprinsi ca totul a fost inregistrat .. sau daca stiau ca va fi inregistrat .. ar fi vorbit frumos, nu-si dadeau arama pe fata? 

Si se vorbea clar ca se face totul pe furis … „si-s doar jocuri de cuvinte”


3 responses to “Ce pateste un presedinte care nu joaca cum canta UE

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dan Puric - 50 de ani (Noutati 12 februarie 2009)

  2. Pingback: Eurosceptic.ro - Uniunea Europeana, marea amagire » Ce pateste un presedinte care nu joaca cum canta UE!

  3. Pingback: Ce pateste un presedinte care nu joaca cum canta UE! « ANTI-UE

Lasă un comentariu