Banii nu-ti aduc fericirea dar poti sa cumperi orice rezultat „stiintific” vrei sa obtii

In loc de introducere:

Un raport publicat in JAMA in 1995 spune:

„Mai mult de 1 milion de pacienti sufera prejudicii de sanatate in spitalele din SUA si aproximativ 280.000 mor in fiecare an ca urmare a acestor cause iatrogenice. Decesele din cause iatrogenice depasesc cu mult numarul obtinut prin insumarea tuturor deceselor cauzate de toate tipurile de accidente” (Bates DW, Cullen DJ, Laird N, Petersen LA, Small SD, Servi D, Laffel G, Sweitzer BJ, Shea BF, Hallisey R, et al. Incidence of adverse drug events and potential adverse drug events. Implications for prevention. ADE Prevention Study Group. JAMA. 1995 Jul 5;274(1):29-34.)

Un studiu publicat in JAMA in 2000 (Dr. Barbara Starfield of the Johns Hopkins School of Hygiene and Public Health ) , arata ca exista un total de 250.000 de decese / an din cause iatrogenice . UPDATE: mai nou, JAMA a arhivat articolul ( ca a starnit mari valuri) si este disponibil doar pentru platitori. Informatii din continutul articolului pot fi gasite pe internet

Numarul de decese pe an:
[…]
106,000 –- din cauza efectelor secundare ale medicamentelor

Jerry Phillips, director asociat al Office of Post Marketing Drug Risk al FDA, confirma cifrele anterioare studiului din iunie 2000 publicat in JAMA:

„ In zona larga a datelor legate de reactiile adverse la medicamente, rapoartele primite anual reprezinta, probabil, numai 5% din reactiile adverse care apar pe teren” (Dickinson JG. Dickinson’s FDA Review. March 2000; 7 (3):13-14.)

In Europa, cativa jurnalisti au facut apel la legea accesului la informatiile de interes public si au primit parte din documentele pe care le cerusera; erau interesati de efectele adverse reale ale medicamentelor administrate copiilor cu ADHD. Multe dintre documente aveau portiuni sterse, din altele lipseau pagini sau capitole. Documentelle au declansat un scandal imens.

Situatia din Europa este similara celei din SUA, cu 200.000 de decese anuale din cauza efectelor adverse ale medicamentelor ( inclusiv prescriere gresita, supradozare).  Mai multe informatii aici  ( link-uri catre documentele obtinute) , aici  seria publicata de Investigative Reporters Network Europe . 

Natura-i demodata ca si bunica!

Sursa: Orthomolecular Medicine News Service, February 2, 2009 , 

Titlu original: Vitamins: It’s Dose that Does It

(OMNS, 2 februarie 2009) Exista o miscare rapida in mass media care relateaza despre cercetarile asupra vitaminelor. Campania fulger anti-vitamine din mass media (SUA), condusa de Associated Press si USA Today este o alta dovada. (“Vitamina C si E nu previn bolile de inima” The Associated Press, Nov. 9, 2008. si USA Today  ). Cu o bataie parinteasca pe cap, mass media incearca, inca o data, sa va scoata din joc asigurandu-va, ei bine .. ca terapia cu vitamine a fost testata si nu functioneaza.

Este un NONSENS. Mii si mii de studii nutritionale furnizeaza probe ca vitaminele chiar ajuta la prevenirea si tratarea multor boli grave, inclusiv cancer si boli de inima, dar atunci cand nutrientii sunt luati in doze mari. Dozele mari sunt cele necesare. Dozele mici esueaza. Cardiologul Thomas Levy, M.D. spune:

„cele mai importante 3 lucruri in terapia cu vitamina C sunt doza, doza, doza. Daca nu iei suficienta vitamina C, nu exista efectele dorite.”

Dozele eficiente sunt cele mari, de multe ori de mai mari de sute de ori decat cele recomandate in standardele RDA sau DRI. Dr. Abram Hoffer Ph.D. comenteaza:

“Dr. Wilfrid Shute si Dr. Evan Shute au recomandat doze de vitamina E cuprinse intre 400 UI pana la 8000 UI zilnic. Intervalul normal/frecvent de dozare a fost intre 800 UI si 1600 UI dar au relatat ca au administrat si 8000 UI fara sa apara nici un semn de toxicitate”

Cei doi medici au tratat cu succes, folosind vitamina E, peste 35.000 de pacienti.

Toate studiile recente, mai ales cele patronate de JAMA confirma ceea ce deja se stia: dozele mici nu functioneaza. Dozele administrate ( in studii) erau de 400 UI de vitamina E si 500 mg de vitamina C pe zi. Sa incerce acelasi studiu cu 2000 – 4000 UI de vitamina E la fiecare 2 zile ( sau 1000 UI – 2000 UI / zi) si 15 – 30 gr de vitamina C pe zi si diferentele vor fi imposibil de ratat. Stim asta pentru ca cercetarile in care s-au folosit vitamina E si C in doze mari au fost de success pe toata linia.

Dozele mici nu genereaza rezultate clinice. Orice medic, asistenta sau parinte stie ca o doza de antibiotic ce este a 10-a parte sau a 100-a parte din doza cunoscuta ca fiind eficienta .. nu va functiona. Intr-adevar, faptul ca doza influenteaza rezultatul este o piatra de temelie in stiinta medicala. Aceasta premisa este acceptata atunci cand vine vorba de terapia cu medicamente / farmaceutice dar nu si cand este vorba de vitamine. Majoritatea celor mai mediatizate cercetari legate de vitamina E si C au folosit doze neadecvate, mici si acest nou studiu publicat in JAMA face exact acelasi lucru.

In mod deliberat, dozele mari de vitamine nu sunt folosite in studii. DR. Robert F. Cathcart III spune:

“ Am fost consultat de multi cercetatori care propuneau studii extinse asupra efectelor dozelor massive de vitamina C. De fiecare data insa, centrul universitar, comitetul de etica sau comitetul farmaceutic refuzau sa acorde permisiunea pentru a folosi doze massive de vitamina C si clasificau studiul ca fiind inutil. Cercetatorii dependenti de fondurile guvernamentale nici macar nu indraznesc sa studieze efectele dozelor adecvate [de vitamina C]”

Motivul folosit cel mai frecvent este declaratia “ dozele mari de vitamine nu sunt sigure”. Dar asta este un mit! 25 de ani de statistici ale Centrului National de Control al Otravirilor arata ca NU exista nici macar 1 deces  pe an din cauza vitaminelor. [..] Jumatate dintre americani iau suplimente de vitamine in fiecare zi. Deci unde sunt cadavrele?

Decenii de rapoarte ale medicilor si studii controlate sprijina idea de a folosi doze mari de vitamine. Dar mass media ( si JAMA) spun ca vitaminele fac parte din remediile bunicii:

La TV, radio si in presa tiparita terapia cu vitamine este marginalizata si, in cel mai bun caz, luata in deradere. [..] Cineva s-ar putea intreba .. cui foloseste acest lucru? Ar putea sa fie vorba despre uriasele bugete de publicitate incasate de mass media de la industria farmaceutica? Banii de publicitate ai industriei farmaceutice cumpara autori, spatiu de publicitate, influenta si complicitate. Din pacate asta este la fel de adevarat in cazul ziarelor dar si al jurnalelor medicale.

Ar trebui ca media de stiri sa inceapa sa declare deschis de unde vin banii din publicitate. Asta s-ar putea sa explice si cauza inclinarii lor catre un anumit punct de vedere.

Mitul ca vitaminele in doze mari sunt toxice infirmat de  23 de ani de statistici legate de siguranta vitaminelor

titlul original: 23 YEARS OF DOCUMENTED VITAMIN SAFETY

locatie: Orthomolecular Medicine News Service, February 27, 2007 http://orthomolecular.org/resources/omns/v03n04.shtml

(OMNS, Feb 27, 2007) Pe parcursul a 23 de ani, 10 decese au fost considerate ca fiind conectate cu consulmul de vitamine ( in SUA). Statisticile centrului de control al otravirilor confirma ca mult mai multi americani mor in fiecare an pentru ca mananca sapun decat cei ce iau vitamine.

Unde sunt decesele?  
Revizuirea datelor statistice din ultimii 23 de ani arata un lucru remarcabil si ingorat:
vitaminele sunt foarte sigure.

Decesele anuale pentru care s-a stabilit o legatura cu vitaminele:
2005: zero 
2004: doua 
2003: doua 
2002: unu 
2001: zero 
2000: zero 
1999: zero 
1998: zero 
1997: zero 
1996: zero 
1995: zero 
1994: zero 
1993: unu 
1992: zero 
1991: doua 
1990: unu 
1989: zero 
1988: zero 
1987: unu 
1986: zero 
1985: zero 
1984: zero 
1983: zero

Zerourile nu sunt din pricina neraportarii. Asociatia American Association of Poison Control Centers (AAPCC) care actualizeaza baza de date nationala a SUA cu informatii din 61 de centre de control a aratat ca vitaminele sunt printre primele 16 substante cele mai frecvent mentionate in rapoarte. Luand in considerare chiar si folosirea eronata accidentala sau intentionata, decesele care ar putea fi correlate cu vitaminele sunt extraordinary de putine, mai putin de 1 deces pe an, pentru mai mult de 2 decenii. In 16 din acesti 23 de ani, AAPCC arata ca nu a fost nici macar un deces datorat vitaminelor.

Aceste statistici includ in mod specific vitamina A, niacina (B-3), pyridoxina (B-6), alte vitamine dn B-complex, C, D, E, „alte” vitamine, asa cum sunt vitamina K si multiple vitamine fara fier. Mineralele, care din punct de vedere chimic si nutritional sunt diferite de vitamine, au si ele un raport de siguranta excellent, dar nu atat de bun ca al vitaminelor. In medie, 1 sau 2 decese pe an sunt atribuibile otravirii cu fier in urma supradozarii suplimentelor cu fier. Decesele atribuibile altor suplimente minerale sunt foarte rare. Chiar si fierul, chiar daca nu este atat de sigur ca vitaminele, este corelat cu mai putine decese decat detergentii de vase si rufe.

Referinte:

1. Annual Reports of the American Association of Poison Control Centers’ National Poisoning and Exposure Database (formerly known as the Toxic Exposure Surveillance System). AAPCC, 3201 New Mexico Avenue, Ste. 330, Washington, DC 20016. Download any report from1983-2005 at http://www.aapcc.org/annual.htm free of charge. The „Vitamin” category is usually near the end of the report.

For 2005 http://www.aapcc.org/Annual%20Reports/05report/2005%20Publsihed.pdf

For 2004 http://www.aapcc.org/Annual%20Reports/04report/AJEM%20-%20AAPCC%20Annual%20Report%202004.pdf

For 2003 http://www.aapcc.org/Annual%20Reports/03report/Annual%20Report%202003.pdf

For any other year: http://www.aapcc.org/annual.htm

Nutritional Medicine is also known as Orthomolecular Medicine

Linus Pauling a definit medicina ortomoleculara ca fiind “tratamentul unei boli prin asigurarea mediului molecular optim, in mod special al concentratiei optime de substante prezente in mod normal in corpul uman”. Pentru mai multe informatii: http://www.orthomolecular.org

The peer-reviewed Orthomolecular Medicine News Service is a non-profit and non-commercial informational resource.

Editorial Review Board:

Abram Hoffer, M.D., Ph.D.
Harold D. Foster, Ph.D.
Bradford Weeks, M.D.
Carolyn Dean, M.D., N.D.
Erik Paterson, M.D.
Thomas Levy, M.D., J.D.
Steve Hickey, Ph.D.

Andrew W. Saul, Ph.D., Editor and contact person. Email: omns@orthomolecular.org

___________________________________________

De ce este lupta aceasta impotriva nutrientilor? De ce se induce oamenilor ideea ca vitaminele si mineralele sunt nocive? Campania de imbecilizare continua, FDA are o noua gaselnita pe care o vom posta maine. 

Cui foloseste daca oamenii ajung sa fie convinsi ca vitaminele nu sunt bune, sunt inutile? Poate nu murmura nimeni cand intra in vigoare Codex Alimentarius care clasifica suplimentele nutritive de genul vitaminelor si mineralelor ca fiind toxine? 

“Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses” (CCNFSDU) este prezidata de Dr. Rolf Grossklaus, un medic care crede ca nutritia nu joaca nici un rol in sanatate. El este „varful” politicii Codex-ului pentru politica nutritionala si a afirmat ca „nutritia nu este relevanta pentru sanatate”  http://www.newmediaexplorer.org/sepp/2003/11/25/codex_2003_grossklaus_and_mathioudakis_nutrition_not_relevant_to_health.htm

Oricat de incredibil ar parea, Dr. Grossklaus a declarat nutrientii ca toxine in 1994 si a institutit folosirea toxicologiei (Risk Assessment) pentru a preveni ca nutrientii sa aiba vreun impact asupra oamenilor care care iau suplimente. Merita sa mentionam ca Dr. Grossklaus „intamplator” este proprietarul companiei care face analizele legate de Risk Assessment si „consiliaza” comisiile Codex (CCNFSDU) in aceasta problema. In SUA, asta  s-ar numi „conflict de interese”.  

 

 

Vezi si  https://nostrabrucanus.wordpress.com/2009/02/10/publicitatea-pentru-produsele-farmaceutice-distorsioneaza-atitudinea-jurnalelor-fata-de-studiile-cercetarile-legate-de-suplimente-alimentare-vitamine-minerale-etc/

One response to “Banii nu-ti aduc fericirea dar poti sa cumperi orice rezultat „stiintific” vrei sa obtii

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » D`ale crizei (Noutati 18-19 februarie 2009)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s