FABRICA DE MINCIUNI – Episodul 3: Cine are nevoie de o epidemie de gripa aviara?

Regula nr.3 : Banii vin din boli, nu din sanatate. Daca promovezi sanatatea moare o industrie. Nu exista boli, nu exista industrie farmaceutica.

BACKGROUND

22 Mai 2007

OMS recunoaste ca exista brevete pe virusul de gripa aviara

Titlu original, locatie articol: WHO admits patents taken on avian flu virus A

Autor: Martin Khor, Geneva, 16 May 2007

In articol se discuta despre cateva aspecte:

 • In 2005 a existat un Ghid al OMS cu privire la accesul la virusi si la cercetarile aferente din partea tarilor ce furnizeaza materialul viral ( si cercetarile) precum si accesul la rezultatele finale. In plus, in ghid se preciza ca OMS nu poate trimite materiale genetice catre terte organizatii / companii fara acceptul tarilor care au contribuit. Scopul acestui ghid a fost de a asigura accesul egal al tarilor in curs de dezvoltare la vaccinurile ( pentru bolile cu care se confrunta ) pentru care au contribuit in mod voluntar cu materiale si cercetare.
 • In cadrul intalnirii din 2007, a devenit oficial ca OMS a schimbat ghidul din 2005 fara sa urmeze procedurile. Mai mult, OMS a pus la dispozitia producatorilor de vaccinuri materiale virale si cercetarile transmise de tarile in curs de dezvoltare. 
 • Companiile farmaceutice au actionat si au obtinut brevete ( patente) pe virusul de gripa aviara ( in diverse forme) si cercetarile aferente provenite din tarile in curs de dezvoltare. 
 • 20 de tari in curs de dezvoltare, coordonate de Indonezia, au inaintat o rezolutie in care cereau revizuirea practicilor, asa incat sa existe posibilitatea ca tarile care au contribuit la acumularea cercetarilor si materialelor genetice pentru virusul aviar sa aiba acces la beneficiile muncii lor, la vaccinuri cu pret scazut si sa nu fie la mana marilor companii farmaceutice ce au patentat munca altora. 
 • Documentele OMS arata ca centrele colaboratoare ale OMS ( asa cum este CDC in SUA ) au semnat acorduri cu companiile producatoare de vaccinuri si aceste acorduri includ transferul de tulpini de vaccinuri sau parti de virusi care, in sine, reprezinta contributia unor tari precum Indonezia, Vietnam si China. 
 • Confirmarea din partea lui Heymann ( OMS – Boli transmisibile) ca exista deja brevete precum si transfer de material genetic si cercetare intre companiile producatoare de vaccinuri si centrele colaboratoare ale OMS arata clar duplicitatea sistemului: tarile in care apar bolile sunt obligate sa trimita virusii si sa nu intre in acorduri MTA, in timp ce centrele OMS ( care sunt institute nationale de cercetare in tarile dezvoltate) deschid astfel de acorduri de transfer de material genetic si astfel, in tarile dezvoltate, apar brevetele pe materialul genetic ( virusi sau parti virale) ce provine, in sine, din tarile in curs de dezvoltare. Efectul unei astfel de politici este ca tarile in curs de dezvoltare raman la mana marilor companii farmaceutice si nu pot sa produca local vaccinuri ieftine, pentru beneficiul propriei populatii. 
 • Mai mult, noul cod de „bune practici” [introdus pe sest] implica un sistem extrem de periculos: centrele OMS care primesc virusi pot trimite tulpini virale catre orice producator de vaccinuri. Nu mai este necesar consimtamantul tarii de origine si nici nu exista retrictii legate de patentare sau obligatii de a imparti ( a da acces la) rezultatele. 
 • O alta regula din noul cod de „bune practici” INTERZICE tarii de origine sa ceara o taxa sau vreun profit din punerea la dispozitie a tulpinilor virale. Aceasta „buna practica” pune tarile de origine ( in marea lor majoritate tari in curs de dezvoltare) in imposibilitatea de a beneficia in vreun fel de pe urma muncii lor sau de a asigura o protectie eficienta si cu costuri mici a propriei populatii. In timp ce tarilein curs de dezvoltare sunt obligate sa puna la dispozitie gratuit tulpinile virale iar centrele colaboratoare OMS ofera tot gratuit tulpini virale companiilor producatoare de vaccinuri, aceste companii NU SUNT OBLIGATE la nimic! Nu trebuie sa imparta munca lor cu nimeni, chiar daca au primit totul gratis. 
 •  Dr. Suwit Wibulpolprasert ( Tailanda) a spus ca este nevoie de un sistem echitabil. Cand tarile in curs de dezvoltare produc medicamente generice, sunt acuzate de piraterie de catre tarile dezvoltate. Acum, tarile dezvoltate primesc totul pe tava de la tarile in curs de dezvoltare si pot fi acuzate de bio-piraterie. 

19 decembrie 2008

La Geneva a avut loc intalnirea tarilor membre OMS  iar subiectul a fost accesul la virusii gripali, la vaccinurile antigripale si la alte beneficii ( din cercetare), crearea unui sistem echitabil de acces atat la materialele, informatiile din tarile de origine cat si la beneficiile rezultate.

Din nou, problemele aduse in discutie de tarile in curs de dezvoltare nu au fost rezolvate.

Intalnirea va continua in mai 2009, la intalnirea WHA.

Cateva aspecte de la intalnire:

S-a discutat extrem de putin despre resonsabilitatea producatorilor de vaccinuri / companiilor farmaceutice ( majoritatea lor sunt in tari dezvoltate), desi au cel mai mult de castigat din procesul de impartire a accesului la tulpinile virale.

In mod curios, de cate ori s-a ridicat in discutie acest aspect, Jane Halton ( Australia, presedintele IGM – The Intergovernmental Meeting of Pandemic Influenza Preparedness: Sharing of Influenza Viruses and Access to Vaccines and other Benefits) a intervenit rapid si s-a trecut peste subiect. O parte din delegatii unor tari in curs de dezvoltare au crezut ca a fost intentionata aceasta tactica.

Tarile puternic dezvoltate au presat tarile in curs de dezvoltare sa se angajeze in a permite accesul si a impartasi cu ceilalti virusii si cercetarile aferente dar angajamentul tarilor dezvoltate de a impartasi din rezultatele cercetarilor desfasurate in tarile lor a fost mentionat vag si departe de a fi concret (in textele negociate).

Consilierul juridic al OMS a lamurit un aspect important: reglementarea IHR 2005 nu obliga statele sa imparta cu celelalte state membre materialele virale dar au obligatia sa asigure acces liber la informatii, concordant cu obiectivul si scopul IHR 2005 si anume prevenirea raspandirii unei boli la nivel international. ( nota: statele deavoltate au deja materialele biologice necesare, puse la dispozitie de tarile in curs de dezvoltare inainte de aparitia discutiilor legate de brevetele asupra virusului de gripa aviara).

URMARI

Iunie 2008,

Last Updated: June 11, 2008 21:33 EDT, Bloomberg 

„Conform studiului publicat in NEJM , Celvapan, vaccinul anti gripa aviara produs de Baxter International, a generat un raspuns imun in studiile clinice pe oameni, sugerand ca ar putea proteja impotriva a 3 tulpini ale virusului de gripa aviara. Cercetatorii au testat vaccinul pe subiecti sanatosi din Austria si Singapore si au descoperit ca injectiile au protejat impotriva virusului H5N1  variantele din Vietnam, Indonezia si Hong Kong fara sa fie nevoie de un adjuvant sau alt stimulator.

Celvapan este primul vaccin antigripal care stimuleaza sistemul imunitar folosind un virus intreg crescut in culturi celulare, in loc de sistemul traditional, in care virusul este crescut in oua de gaina si numai anumite parti sunt folosite in laborator. Noua tehnica poate sa-i permita companiei Baxter sa produca mai multe doze mai repede, salvand timp si vieti in cazul unei pandemii globale de gripa.”

 

Business-ul

Baxter admite existenta unui vaccin antigripal de sezon contaminat cu virusi vii de gripa aviara

Titlu original, locatie: Baxter admits contaminated seasonal flu product contained live bird flu virus

 Autori: Helen Branswell, Medical Reporter, THE CANADIAN PRESS February 27, 2009

Compania care a eliberat de la fabrica sa din Austria material viral (vaccin antigripal de sezon) contaminat, a confirmat vineri ca produsul experimental continea virusi vii de H5N1 ( virusul de gripa aviara).

Un oficial al OMS Europa a declarat ca organizatia monitorizeaza indeaproape investigarea evenimentelor care au avut loc la centrul de cercetare al Baxter International din Austria, Orth-Donau.

“ in aceasta conjunctura, putem spune ca riscul pentru sanatatea publica este minim in acest moment” a declarat oficialul medical Roberta Andraghetti din Danemarca (Copenhaga) 

Dar ceea ce ramane fara raspuns inca sunt circumstantele in care a aparut acest incident la centrul de cercetare al Baxter din Orth-Donau.”

Produsul contaminat, un amestec de virusi gripali de sezon H3N2 si virusi H5N1 nementionati pe eticheta produsului, a fost trimis catre o companie austriaca de cercetare. Apoi, aceasta companie austriaca ( Avir Green Hills Biotechnology) a trimis portiuni din material catre subcontractori din Republica Ceha, Slovenia si Germania.

Incidentul de contaminare, investigat acum de 4 tari europene, a ajuns la lumina cand subcontractorul din Republica Ceha a inoculat produsul unor dihori si acestia au murit. Dihorii nu ar trebui sa moara in urma expunerii la virusul gripei umane H3N2.

Autoritatile publice de sanatate au fost ingrijorate de ceea ce a fost descris ca fiind “ o grava eroare” din partea Baxter si au presupus ca moartea dihorilor s-a datorat faptului ca virusul H5N1 din produs era viu.

Dar Baxter International a fost foarte zgarcita cu informatiile despre eveniment.

Vineri, directorul companiei a confirmat ceea ce au suspectat oamenii de stiinta.

“Era viu” spune Christopher Bona intr-un email.

Produsul contaminat si numit de Baxter International “material viral experimental” a fost creat la centru de cercetare de la Orth-Donau.

Baxter produce vaccinurile antigripale intr-o locatie din republica Ceha – inclusiv vaccinul uman antigripa aviara (H5N1) pentru care asteapta ca licentierea sa apara in timp foarte scurt.

Persoane familiarizate cu regulile de bio-securitate sunt ingroziti de faptul ca virusul uman H3N2 si virusul de gripa aviara H5N1 s-au amestecat in centrul de cercetare de la Orth-Donau.

Un numar de experti au atras in mod insistent atentia ca asta este o practica extrem de periculoasa care nu ar trebui sa existe! O scapare accidentala a amestecului de virusi H3N2 si virusul viu H5N1 ar putea avea consecinte dezastruoase.

In timp ce H5N1 nu infecteaza usor oamenii, virusii H3N2 o fac. Daca cineva expus unui amestec al celor doua si a fost simultan infectat cu ambele tulpini, ea sau el ar putea sa serveasca pe post de incubator pentru formarea unui virus hibrid capabil sa se transmita usor de la om la om.

Procesul de amestecare, numit reasortare genetica a virusurilor, este unul dintre cele 2 moduri in care sunt creati virusii responsabili de pandemii. Nu exista ceva care sa sugereze ca acest lucru s-a intamplat deja, ca urmare a acestui accident.

“Nu avem nici o dovada a vreunei reasortari, sau daca s-a produs vreo reasortare”

a spus Andraghetti

“Si nu avem nicio proba care sa arate cresterea transmisibilitatii virusilor care au fost implicati in experimentul cu dihorii din Republica Ceha”.

Baxter nu a adus lumina prea multa, cel putin nu public, despre cum anume s-a intamplat acest accident. La inceputul saptamanii Bona a spus ca aceasta greseala este rezultatul unei combinatii intre “procesul in sine, o eroare umana si o eroare tehnica in procedura”. Bona a spus ca nu poate dezvalui mai multe informatii pentru ca ar afecta drepturile intelectuale ale procesului de fabricatie dezvoltat de compania Baxter.

Andraghetti a spus vineri ca 4 guverne coopereaza cu OMS si Centrul European pentru Controlul Bolilor pentru investigarea incidentului. ” Avem contacte stranse cu autoritatile autriece pentru a intelege care au fost circumstantele incidentului de la laboratorul lor” a adaugat Andraghetti ” .. si motivul pentru care dorim sa stim ceea ce s-a intamplat este pentru a preveni evenimente similare in viitor. Asta este foarte important.” ======================

Alte linkuri:  Bloomberg 

======================

Curiozitati sau ????

Intr-un articol aparut intr-un ziar din Austria  si datat 11 februarie, se mentioneaza ca 18 persoane au fost vazute luni, 9 februarie, la un spital din Viena din pricina expunerii la virusul gripei aviare ( si meseria lor implica expunerea la acest virus). Articolul spune ca nici unul nu era bolnav, nu s-a evidentiat nici o infectie iar tratamentul a fost un unul profilactic cu un antiviral ( probabil Tamiflu).

Interesant este ca informatia nu a fost nici macar la coada ziarelor mari din majoritatea tarilor ( de Romania .. nu mai spunem nimic). Nu s-a spus mai nimic despre asta. Bloomberg a avut un articol si Canadian Press; au mai preluat google news si yahoonews; in rest .. doar blog-urile si mult hulitele surse alternative sau independente.

Dar daca ne uitam in Cehia …

In ziarele din Cehia informatia este ceva mai bogata si in mod sigur nu va ajunge in main stream media:

http://zpravy.idnes.cz/unik-viru-je-obchodni-tajemstvi-odmita-firma-komentovat-unik-smrtelne-vakciny-19i-/domaci.asp?c=A090217_224441_domaci_anv

http://zpravy.idnes.cz/rakouska-ptaci-chripka-sla-do-ceska-i-nemecka-fmn-/domaci.asp?c=A090303_214331_domaci_abr

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kontaminovana-vakcina-se-testovala-nejen-v-cr/363674

Rezumatul textelor din ziarele cehesti:

Compania ceha Biotest ( situata in aproprierea Pragai) a primit din Austria spre testare noul vaccin antigripal pentru 2009 fabricat de compania americana Baxter.

In februarie si-au dat seama ca vaccinul este contaminat cu virusul gripei aviare ( viu) H5N1 care este pe lista posibilelor arme biologice si este unul dintre cei mai periculosi agenti biologici de pe pamant, avand o rata de mortalitate de 60%.

Toate testarile pe animale efectuate in Biotest au fost urmate de distrugerea animalelor si toti lucratorii au fost pusi in carantina. Din fericire, nimeni nu a contactat boala.

Aceeasi problema a fost si in laboratoarele din Slovenia, Austria si Germania si care au confirmat ca sursa contaminarii era vaccinul de la Baxter, una dintre companiile care dezvolta un vaccin impotriva gripei aviare.

La inceput, compania Baxter a invocat “secretul comercial” si a refuzat sa comenteze cum a ajuns H5N1 in vaccinurile lor dar apoi, cand a fost clar ca sursa contaminarii au fost vaccinurile lor, reprezentantul Baxter a confirmat ca vaccinul contaminat a fost produs de laboratoarele Baxter pentru compania AVIR Greenhills si apoi distribuit de cimpania austriaca Ortha.

Si la sfarsit, reprezentantul Baxter a spus ca ceea ce a fost trimis catre Cehia, Austria, Slovenia si Germania a fost, de fapt, doar H5N1 pur, trimis din greseala – probabil pentru a masca presupunerea anterioara, ca era vaccin antigripal contaminat. Inca nu este foarte clar daca a fost doar H5N1 sau vaccin antigripal ( 2009) contaminat cu H5N1.

Dar a fost doar o neglijenta criminala sau a fost o incercare de a provoca o pandemie folosind vaccinarea antigripala pentru a raspandi boala ? Baxter este cunoscuta ca avand un nivel de securitate BSL 3 in toate centrele de cercetare.

Conform cu   http://chealth.canoe.ca/channel_health_news_details.asp?news_id=27436&news_channel_id=1020&channel_id=1020  problema a fost descoperita de National Microbiology Laboratory din Canada cae a alertat autoritatile din toata lumea pentru a distruge flacoanele ce contin virusul; floacoanele au fost trimise catre laboratoarele din 18 tari . 

That mistake, discovered by Canada’s National Microbiology Laboratory, set authorities around the world scrambling to retrieve and destroy the vials of virus, which had been sent to labs in 18 countries.

4 responses to “FABRICA DE MINCIUNI – Episodul 3: Cine are nevoie de o epidemie de gripa aviara?

 1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Noutati 14 martie 2009

 2. Pingback: FABRICA DE MINCIUNI - Episodul 3.1: Cine are nevoie de o epidemie de gripa aviara? « Nostrabrucanus

 3. Pingback: SE PREGATESTE UN VIRUS MORTAL « un blogger SCEPTIK

 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FABRICA DE MINCIUNI SI SMINTELI (Noutati 26 martie 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s