Procurorii DNA aduc acuzatii grave noilor Coduri Penal si de Procedura Penala

SURSA si titlu original: Procurorii DNA aduc acuzatii grave noilor Coduri Penal si de Procedura Penala

Corupţia va lucra la stat
Laura Ştefan, coordonator anticorupţie din cadrul Societăţii Academice Române, a dat ca exemplu un paragraf al noului proiect de Cod Penal, potrivit căruia, personalul dintr-o instituţie publică  poate fi cercetat abia în urma unei plângeri depuse de şef, în maxim două luni de la comiterea infracţiunii. „De exemplu, primarul se înţelege cu X să comită o infracţiune. Să fure de la buget. Dacă X o face, el nu poate fi anchetat decât dacă primarul depune plângere împotriva lui şi asta în cel mult două luni de când află sau ar trebui să afle de fapta lui X”, a explicat Ştefan. Ea a menţionat că, în aceste cazuri, anchetatorii nu pot nici măcar să se autosesizeze.
Contează familia fiecăruia
Vinovaţii vor scăpa nepedepsiţi

Pare de necrezut, dar proiectul noului Cod Penal prevede şi condiţii pentru renunţarea la aplicarea pedepsei. Pe scurt, instanţa poate să găsească inculpatul vinovat, dar, cu toate acestea, să considere aplicarea pedepsei ca fiind inoportună. Mai exact, deşi vinovăţia este incontestabilă, judecătorul poate ţine cont de faptul că el provine dintr-o familie bună, nu are antecedente, recunoaşte şi regretă fapta, are familie, trebuie să termine construcţia unei case înainte de venirea ploilor etc. şi, astfel, să decidă neaplicarea pedepsei. În aceste condiţii, majoritatea parlamentarilor, consilierilor şi, în general, politicienilor vor putea fi scutiţi de pedeapsă, în timp ce o persoană simplă va înfunda puşcăria.
„Siguranţa” cetăţeanului
Amendă pentru violarea de domiciliu

Persoanele care dau buzna înarmaţi în locuinţa altcuiva, violându-i astfel domiciliul, pot scăpa doar cu o amendă. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut, printr-un document în care semnalează nereguli grave în noile coduri şi propune soluţii pentru remedierea lor, ca amenda să fie eliminată ca pedeapsă alternativă în aceste cazuri. Amendarea în acest caz a fost declarată de procurorul DNA Horaţiu Baias ca fiind „cel mai grav atentat la siguranţa cetăţeanului”. articolul integral aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s