Fabrica de minciuni – Episodul 4.3: Stiinta si lege de vanzare

Regula nr.4 : Banii vin din boli, nu din sanatate. Ca sa poti vinde ai nevoie de o iluzie de “stiintific verificat” si “siguranta verificata”. Deci cumpara-ti o agentie de aprobari, companii care desfasoare studii clinice si muuulti medici, cercetatori, oameni de stiinta. 

  Aldous Huxley: “Medicine is so ahead of its time that nobody is healthy any more.”

Cumparam medici, cercetatori si jurnalisti .. cine se ofera?

25) – Stealth Marketers: ARE DOCTORS SHILLING FOR DRUG COMPANIES ON PUBLIC RADIO? Shannon Brownlee and Jeanne Lenzer, May 9, 2008

Acum cateva saptamani, ascultatorii fideli ai Postului National Public de Radio au putut urmari un episod al seriei radiofonice castigatoare “Mintea infinita”, numita “Natia Prozac: Revizitata”. Secventa prezenta discutia dintre patru experti in medicina, pe tema controversatei legaturi dintre antidepresive si suicid. Dupa parerea celor patru, grijile legate de medicamente au fost exagerate.

Acest lucru pare credibil, cu exceptia unui detaliu de importanta cruciala, care nu a fost niciodata dezvaluit ascultatorilor: toti cei patru experti, incluzandu-l pe Goodwin, au legaturi financiare cu producatorii antidepresivelor. De asemenea, nu se mentioneaza faptul ca au existat  “sponsorizari nerestrictionate” pe care “Mintea Infinita” le-a primit de la producatorii de medicamente, incluzandu-l pe Eli Lilly, producatorul Prozac.

Nu stim cat de mari au fost sumele de bani sau cand a primit emisiunea ultima sponsorizare deoarece nici Goodwin sau vreunul dintre producatorii nu a raspuns repetatelor noastre solicitari pentru acordarea unui interviu. Dar punctul important este ca aceste conflicte de interese financiare nedeclarate ale presei par sa apara peste tot. Unii experti, ce par a fi independenti, servesc de fapt ca promotori de marketing pentru industriile medicamentelor si biotehnologiilor iar reporterii fie nu stiu despre existenta acestor conflicte de interese fie evita sa le declare public […]

Conflictele de interese apar chiar si in cele mai neasteptate locuri. Un studiu recent  despre centrele medicale academice publicat in JAMA (the Journal of the American Medical Association) arata ca 60% din sefii departamentelor din aceste centre au conexiuni personale cu industria – si servesc ca si consultanti, membri in consilii sau sunt platiti pentru prezentari – in timp ce 2/3 din departamentele centrelor medicale academice au legaturi institutionale cu industria medicamentelor. Astfel de legaturi pot fi extrem de rentabile. Conform acestor  articole  din literatura medicala, exista de 3.5 ori mai multe sanse ca cercetatorii care primesc fonduri de la producatorii de medicamente si dispozitive medicale sa concluzioneze in studiile lor ca medicamentul sau dispozitivul medical functioneaza, comparativ cu cercetatorii care nu primesc astfel de finantari. 

26)  – Researchers Fail to Reveal Full Drug Pay, Gardiner Harris and Benedict Carey, June 8, 2008

Un psihiatru pediatru de talie mondiala de la Harvard, ale carui lucrari au alimentat explozia in folosirea medicamentelor antipsihotice puternice la copii, a castigat cel putin 1,6 milioane de dolari in taxe de consultanta de la producatorii de medicamente ( din anul 2000 pana in anul 2007) dar ani de zile nu a raportat mare parte din veniturile sale functionarilor universitatii, in conformitate cu informatiile furnizate de Congresul anchetatorilor.

Conform Senatorului Charles E. Grassley, prin nedeclararea veniturilor, doctorul psihiatru  Dr. Joseph Biederman si un coleg al sau (Dr. Timothy E. Wilens) din departamentul de psihiatrie de la Harvard Medical School, au incalcat legile federale si regulile universitatii destinate sa detecteze potentialele conflicte de interese.

Ca si Dr. Biederman, Dr. Wilens  a intarziat declararea veniturilor de cel putin $1.6 million obtinute intre 2000 si 2007, iar un al coleg de Harvard , Dr. Thomas Spencer, a recunoscut ca a casticat cel putin $1 million dupa ce a fost presat de investigatorii senatorului  Grassley. Dar chiar si aceste declaratii tarzii s-ar putea sa subevalueze sumele primite de cercetatori [de la companiile de medicamente] pentru ca exista contradictii intre declaratiile cercetatorilor si informatiile puse la dispozitie de producatorii de medicamente. [..]

Un exemplu: Dr. Biederman a declarat universitatii ca in 2001 nu a primit nici o suma de bani de la Johnson & Johnson. Cand a fost rugat sa verifice din nou, dr. Biederman a spus ca a primit $3,500. Dar Johnson & Johnson a declarat senatorului Grassley ca i-a platit lui Biedermann $58,169 in 2001 [..]

Alyssa Kneller, purtator de cuvant la Harvard, a declarat intr-un email: “Informatiile publicate de senatorul Grassley sugereaza ca, in anumite cazuri, fiecare doctor s-ar putea sa fi omis sa declare sumele primite din partea companiilor farmaceutice sau a altor entitati desi aceste sume ar fi trebuit declarate”  [..]

Dr. Biederman este unul dintre cei mai influenti cercetatori in psihiatria pediatrica [..]. Desi multe dintre studiile realizate de el sunt mici si, de cele mai multe ori, finantate de producatorii de medicamente, lucrarile doctorului au ajutat la alimentarea unei controversate cresteri de 40 de ori ( din 1994 in 2003) a diagnosticelor de tulburare bipolara la copii. [..]  Ancheta senatorului Grassley nu a avut ca scop investigarea calitatii cercetarilor.

 27)  Cazuri notorii de lucrari stiintifice falsificate si publicate in jurnalele stiintifice: 

a) Cazul Dr. Darsee ( cercetator in cardiologie)

– NOTORIOUS DARSEE CASE SHAKES ASSUMPTIONS ABOUT SCIENCE, WILLIAM J. BROAD, June 14, 1983

52 de lucrari stiintifice si abstracturi fictive apartinand Dr. Darsee au fost recent retrase la insistentele anchetatorilor de la Emory University din Atlanta. In 1979, la varsta de 31 de ani, Dr. Darsee a ajuns  la Harvard Medical School. Aici apare ce-a de-a doua „curatare” a lucrarilor Dr. Darsee; in februarie, dupa o ancheta federala ce a investigat lucrarile lui in cadrul Harvard , universitatea a retras inca 30 de lucrari. Practic aceste lucrari au fost nedetectate ca falsuri timp de 14 ani.

 EMORY TELLS HOW PHYSICIAN FAKED MUCH RESEARCH  (AP)

Se spune ca a fost posibil sa falsifice cercetarile pentru ca supervizorii sai aveau incredere in el si nu au urmarit indeaproape lucrarile sale. Din cele 10 lucrari stiintifice publicate de Dr. Darsee in jurnale medicale de prestigiu , „8 nu pot fi verificate” se precizeaza de catre reprezentantul Emory. Din 45 de abstracturi, scurte descrieri ale lucrarilor in curs, 43 sunt considerate partial sau total falsificate.

Anchetatorii de la Emory au spus ca Dr. Darsee a raportat date din experimente ce nu au fost niciodata facute si a „extins” alte date pentru a raporta rezultate semnificative. In cel putin 23 de abstracturi [dr. Darsee] a mentionat colegi de la Emory ca fiind coautori desi ei nu auzisera niciodata despre lucrarile respective.

Michael Aycock, decan asistent la Emory University School of Medicine amentionat ca dr. Darsee nu a realizat experimente frauduloase ce ar fi amenintat viata pacientilor ci mai degraba a lucrat cu probe de sange, tesuturi, urina, unele raportate fraudulos iar altele ne-prelevate niciodata. Michael Aycock a adaugat ca viata nici unui pacient nu a fost pusa in pericol [in timpul cercetarilor].

http://ccnmtl.columbia.edu/projects/rcr/rcr_misconduct/foundation/index.html#1_B_1

Coautorii din cazul Darsee fie nu stiau ca au fost trecuti pe lucrari , fie nu au avut legatura directa cu cercetarile. S-a constatat ca nu au participat la aceasta frauda si nu stiau despre toate aceste lucrari fabricate.

[n.tr. destul de greu de crezut, mai ales ca multi dintre ei lucrau in acelasi domeniu si urmaresc studiile publicate, in plus mai toti se uita dupa autori – coautori].

b) Robert A. Slutsky, cercetator in radiologie la Universitea din California, San Diego,

Slutsky se pare ca publica o lucrare la fiecare 10 zile si asta timp de ani multi; includea numele multor coautori pentru a induce in eroare editorii si pentru a acoperi ceea ce mai tarziu s-a dovedit a fi frauda.

Comportamentul sau a continuat pana in 1985; la acel moment aplicase pentru o promovare si un reviewer a descoperit date duplicate in 2 dintre articolele lui Slutsky. Mai tarziu Slutsky a demisionat dar ancheta a descoperit mai tarziu ca din cele 137 de lucrari publicate, 77 erau valide, 48 erau cu semn de intrebare si 12 erau complet false.

DR. Poehlman a fost condamnat la 1 an de inchisoare pentru „fals in aplicarea pentru un grant ( fonduri) federal si pentru fabricarea timp de mai mult de un deceniu a unor date stiintifice legate de obezitate, menopauza, imbatranire”  

Richard Borison si Bruce Diamond

Richard Borison si Bruce Diamond, un psihiatru si un cercetator de la Medical College of Georgia (MCG) au fost gasiti vinovati pentru deturnarea a mai mult de 10 milioane dolari din banii Colegiului in anii 1990, ruland studii false.

http://www.psychiatrictimes.com/display/article/10168/48796 

Acuzatiile au pornit de la faptul ca cei doi cercetatori au condus peste 100 de proiecte de cercetare pentru mai mult de 20 de companii farmaceutice folosind resursele MCG dar au fentat procedurile.

Borison si diamond au condus cercetari pe un spectru larg de boli mintale, inclusiv Alzheimer, schizofrenie, anxietate, depresie si au avut contracte cu companii farmaceutice din SUA si din alte tari. Cercetarile lor au inclus studii clinice pentru medicamente precum olanzapine, noul medicament al Eli Lilly pentru tratarea schizofreniei, risperidone de la Janssen  Pharmaceutica. O cercetare pe Medline arata ca Borison Si Diamond au publicat mai mult de 20 de articole din 1988 pana acum.   

Dr. Fiddes   a fost presedintele unei companii de cercetare medicala din Whittier, CA. A condus peste 200 de studii incepand cu 1990. A fost implicat in masive fabricari si falsificari de date.  Dr. Fiddes a eliminat date din istoricul medical al pacientilor, a “inventat”pacienti, a fabricat rezultate de laborator.

In 1997 a recunoscut vinovatia; in 1999 FDA l-a descalificat din functia de investigator clinic. In 2000 i-a fost revocata licenta medicala.

Am auzit de scrisori de genul “Draga Doctore” dar niciodata de o scrisoare “Draga eu” . Ei .. uite o noutate.

Si am aflat ca psihiatrul de la Universitatea Emory, dr. Charles Nemeroff si-a scris o astfel de scrisoare in 2000 cand servea si ca editor sef al jurnalului medical Depression and Anxiety. Scrisoare “Draga eu” aparuta in jurnal, arata faptul ca el se plateste pe el cu 3000 de dolari pentru a scrie un articol pentru un supliment special al jurmalului medical , cu ocazia “celei de-a 5-a aniversari a introducerii Effexor” – un antidepresant de la Wyeth.

Conform senatorului Charles Grassley (republican, statul Iowa) care a investigat platile facute de copania de medicamente catre un numar de psihiatri din mediul academic, Nemeroff a facturat universitatea Emory cu suma de 3000 de dolari pentru acest articol. Banii platiti de Emory catre doctor au venit dintr-un grant pe care companie Wyeth l-a acordat universitatii.

Dr. Scott S. Reuben

Scott S. Reuben, MD, de la  Baystate Medical Center din Springfield, Mass., un pionier in zona analgezicelor multimodale, se pare ca a falsificat cel putin 21 dintre studiile sale, incepand din 1996.  ARticolele sale au fost publicate Anesthesiology, Anesthesia and Analgesia, the Journal of Clinical Anesthesia si alte jurnale care au retras lucrarile sau sunt in curs de retragere, spun sursele familiare cu acest scandal. Jurnalele au subliniat ca cercetatorii coautori la aceste lucrari nu au fost acuzati de nimic.  

28)  –Drugmakers Fund Journalism Group, David Armstrong, July 25, 2008

Doctorii si asociatiile medicale au incasat o multime de lovituri pentru ca s-au bazat pe sponsorizarea companiilor de medicamente pentru continuarea studiilor medicale. Criticii spun ca sesiunile sunt deseori partinitoare si sunt in favoarea unui anumit tratament sau medicament [..]

Acum si jurnalistii se alatura grupurilor care primesc subventii de invatamant profesional de la Big Pharma. La conventia Unity din Chicago – o adunare a mii de jurnalisti minoritari – producatorul medicamentului pentru diabet Novo Nordisk a sponsorizat o masa de pranz numita “Explozia diabetului: Un apel la actiune pentru jurnalistii de culoare”.

30)  – Big Pharma Pushes Drugs That Cause Conditions They Are Supposed to Prevent, Martha Rosenberg, July 24, 2008

 La fel ca refluxul gastroesofagian si tulburarea bipolara, osteopenia a inceput sa aduca milioane de dolari atunci cand a fost patentat un medicament pentru tratament.

“Osteopenia, sau riscul de a dezvolta osteoporoza, a devenit o boala la conferinta despre osteoporoza organizata de World Health Organization in anul 1992 si sponsorizata de doua companii de medicamente si o fundatie a unei companii de medicamente”, scrie Susan Kelleher in Seattle Times. 

Folosind ca ca standard masuraratorile densitatii oaselor, sau “scorurile T” ale unei femei de 30 de ani, noua conditie, osteopenia, a avut “granite atat de largi incat includ mai mult de jumatate din toate femeile de peste 50 de ani” scrie Kelleher. Si n-a stricat sa apara 10000 de aparate de masurat densitatea oaselor in cabinetele doctorilor pentru a detecta noua boala (in anul 1995 erau doar 750)  multe dintre ele aflate in proprietatea Merck si finantate de Merck, al carui medicament osteoporozei, Fosamax, a aparut in 1995.

31)  – Lilly Trained Reps to ‘Neutralize’ Zyprexa-Diabetes Link, Jacob Goldstein, July 31, 2008

 “Noi NU vom aborda proactiv ingrijorarile legate de diabet”, au fost sfatuiti in anul 2002 reprezentantii de vanzari ai antipsihoticelor Zyprexa produse de Eli Lilly. “Concurenta castiga daca noi suntem distrasi si vorbim despre diabet.”

Acest dicton al companiei este mentionat in documentele puse la dispozitia judecatorilor intr-un proces din Alaska, raporteaza Bloomberg in aceasta dimineata. Cu cateva luni inainte ca Lilly sa plateasca statului 15 milioane de dolari, acesta din urma a dat in judecata pe producatorul Lilly. In acest caz Lilly nu a recunoscut infractiunile. [..]

Cresterea in greutate esyte un efect advers frecvent in cazul utilizarii Zyprexa si doctorii au vazut “o conexiune logica intre cresterea in greutate si diabet” se mentioneaza intr-un formular de instruire al fortei de vanzari ( in 2002).

“Credem ca este esential sa slabim aceasta legatura, sa neutralizam aceasta problema diabet / hiperglicemie “ mai spune documentul, conform Bloomberg. “ Neutralizarea oricarei ingrijorari ale clientilor nostri este esentiala pentru cresterea  Zyprexa pe piata.”

 N. TR.:  Zyprexa este subiectul a  22,191   rapoarte de efecte adverse in baza de date a FDA ( pana la sfaristul lui 2008), inclusiv 3,442 de rapoarte  ce precizeaza ca rezultatul a fost decesul. 

––––––

Fabrica de Minciuni – Episodul 4.0: Stiinta si lege de vanzare

Fabrica de Minciuni – Episodul 4.1: Stiinta si lege de vanzare

Fabrica de minciuni – Episodul 4.2: Stiinta si lege de vanzare

3 responses to “Fabrica de minciuni – Episodul 4.3: Stiinta si lege de vanzare

  1. Pingback: Fabrica de minciuni – Episodul 4.0: Stiinta si lege de vanzare « Nostrabrucanus

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » LA RASCRUCE (Noutati 29-31 mai 2009)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s