Fabrica de minciuni – Episodul 4.4: Stiinta si lege de vanzare

„Intellectual slavery, of whatever nature it may be, will always have as a natural result both political and social slavery.” Mikhail A. Bakunin

Regula nr.4 : Banii vin din boli, nu din sanatate. Ca sa poti vinde ai nevoie de o iluzie de “stiintific verificat” si “siguranta verificata”. Deci cumpara-ti o agentie de aprobari, companii care desfasoare studii clinice si muuulti medici, cercetatori, oameni de stiinta.

In loc de introducere:

Fiul Inaltului Stapan al Sclavilor (FISS): Tatiii, sclavii astia-s mai ceva ca gandacii de bucatarie. Oricate chimicale pui IN ei tot nu vor sa moara.

Stapanul Sclavilor (SS): Dragu’ tatii, inainte sa moara ei trebuie sa produca bani, sa sufere, altfel nu-i folositor ca sclav.

FISS: Tatii, da’ vreau si eu un jurnal stiintific, sa spun ce vrea muschiu’ meu acolo.

SS: Da, dragu’ tatii, cate jurnale sa-ti dea tata?   

Cumparam medici, cercetatori si jurnalisti SI jurnale .. cine se ofera?

 Am mai scris despre “bunele” obiceiuri ale companiei Merck, despre listele cu medici de “neutralizat” si documentele in care s-a vazut negru pe alb au aparut in cadrul unui proces intentat companiei Merck in Australia.

Tot in acel proces au aparut diverse alte chestii interesante.

30 Aprilie 2009 The Scientist    

Merck a platit o suma nedeclarata catre Elsevier pentru a produce mai multe volume ale unei publicatii care avea aparenta unui jurnal medical peer-reviewed dar continea numai re-publicari sau sumare ale unor articole  – cele mai multe prezentand date favorabile produselor Merck . Pseudo-jurnalul se pare ca a fost un instrument de marketing fara sa se fi declarat sponsorizarea din partea companiei. [..]

Australasian Journal of Bone and Joint Medicine, publicat de Exerpta Medica, o divizie a uriasului publisher stiintific Elsevier nu este indexata in baza de date MedLine si nu are nici macar un site ( fie el si defunct). The Scientist a obtinut 2 numere ale jurnalului, ambele din volumul 2 si datate 2003. Publicatiile contineau relativ putina publicitate in afara de ad-urile pentru Fosamax ( un medicament al Merck pentru osteoporoza ) si Vioxx. (Click aici  si aici  pentru a vedea pdf-urile celor doua numere de jurnal.)    

 Acum 3 saptamani ziarul The Australian a mentionat ca Merck a creat un jurnal din nimic (pentru a se folosi de el ca unealta de marketing). Informatia a aparut la lumina in contextul unui proces civil intentat de Graeme Peterson impotriva Merck si a subsidiarei din Australia (MSDA). Graeme Peterson a suferit un atac de cord in 2003 in timp ce era in tratament cu Vioxx.

In marturia depusa la proces, George Jelinek, un medic australian si vechi membru al Asociatiei Mondiale a Editorilor Medicali, a revizuit 4 numere ale jurnalului, publicate in 2003 si 2004. Un “cititor obisnuit” ( chiar medic) ar fi putut fi usor indus in eroare si sa considere publicatia ca fiind un jurnal medical peer-reviewed “original” – a spus George Jelinek in declaratia sa. “Numai o examinare amanuntita a jurnalelor, impreuna cu cunoasterea conventiilor de publicare si a jurnalelor medicale mi-au permis sa determin ca acest jurnal NU a fost, de fapt, un jurnal medical peer-reviewed ci doar o publicatie de marketing a MSDA”.

George Jelinek a mai declarat ca 4 din cele 21 de articole din primul numar analizat de el se refereau la Fosamax. In al doilea numar al publicatiei 9 din cele 29 de articole erau legate de Vioxx si alte 12 de Fosamax. Toate aceste articole prezentau concluzii pozitive referitor la medicamentele produse de MSDA.

OOOOPS .. sunt 6 nu 1!

7 Mai 2009 The Scientist  

Elsevier, gigantul publisher de jurnale stiintifice, a recunoscut ca din 2000 pana in 2005 a produs un total de 6 publicatii care au fost sponsorizate de companii farmaceutice (al caror nume nu a fost dezvaluit) si aratau precum jurnalele medicale peer reviewed dar nu declarau public sponsorii.

Elsevier conduce o “ancheta interna” asupra practicilor de publicare dupa ce s-a aflat ca aceasta companie a produs, in 2000, publicatii finantate de companiile farmaceutice fara a declara faptul ca “jurnalul” era finantat integral de o corporatie.

Un purtator de cuvant al Elsevier a transmis catre The Scientist printr-un email ca un total de 6 titluri “dintr-o serie de publicatii sponsorizate” au fost realizate de biroul lor din Australia [..]. Aceste titluri sunt: the Australasian Journal of General Practice, the Australasian Journal of Neurology, the Australasian Journal of Cardiology, the Australasian Journal of Clinical Pharmacy, the Australasian Journal of Cardiovascular Medicine, and the Australasian Journal of Bone & Joint [Medicine]. Elsevier a refuzat sa ofere numele companiilor care au sposorizat [..]

Trebuind sa confrunte practicile chestionabile ce planeaza asupra Australasian Journal of Bone and Joint Medicine, Elsevier a indicat ca nu are de gand sa investigheze mai mult acest aspect, dar se pare ca decizia a fost schimbata.   

„We are currently conducting an internal review but believe this was an isolated practice from a past period in time,” Hansen continued in the Elsevier statement.

––––

Fabrica de Minciuni – Episodul 4.0: Stiinta si lege de vanzare

Fabrica de Minciuni – Episodul 4.1: Stiinta si lege de vanzare

Fabrica de minciuni – Episodul 4.2: Stiinta si lege de vanzare

Fabrica de minciuni – Episodul 4.3: Stiinta si lege de vanzare

One response to “Fabrica de minciuni – Episodul 4.4: Stiinta si lege de vanzare

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PARADA COTIDIANA A IDEOLOGIILOR ANTI-UMANE SI ANTI-DIVINE (Noutati 1-2 iunie 2009)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s